Böbreklerde Taş

Böbreklerde taş nedir, böbrek taşı nasıl oluşur?  Böbrekler tarafından kandan süzülen vücut için fazla sıvılar idrar şeklinde atılırken, idrarın içindeki bazı katı maddeler idrar yollarının içinde çökerek böbrek taşlarını oluşturmaktadır.  İdrarı oluşturan suyun az, beraberinde atılan maddelerin fazla oluşu ve taş oluşumunu engelleyen kristallerin az olması idrarda böbrek taşı oluşumunu etkilemektedir. Böbrek taşları  çeşitli boy ve ebatlarda olabilmektedir.

Aşırı egzersiz yapanlar, sıcak iklimlerde yaşayanlar, sıcak ortamlarda çalışmak zorunda kalan insanlar daha çok terleme yolu ile sıvı kaybettiklerinden idrar miktarları azalmaktadır. Bu durumda konsantre hale gelen idrarda taş oluşma olasılığı yüksektir. İdrar yollarında enfeksiyon varlığında, normal yapıda olmayan böbreklerde ve ailesinde taş hastalığı öyküsü olan insanlarda taş oluşumu daha fazla görülür. Ayrıca, kullanılmakta olan mide asidini azaltıcı ilaçlar, D vitamini, C vitamini, kortizon ve bazı antibiyotik ilaçlar böbrek taşı oluşumuna zemin hazırlayabilir. Taş öyküsü olan insanların yarısında 10 yıl içinde tekrar böbrek taşı oluşumu görülmektedir.
Böbrek içinde yerleşmiş olan taşlar idrar yolunu engellemiyorsa genelde ağrılara sebep olmazlar. Bel ve sırt bölgelerinde hafif adele yakınmasına sebep olabilirler. Böbreğin tamamı taşla dolu olsa bile idrar yoluna engel olmuyorsa bir rahatsızlık hissedilmeyebilir. Sıcak ortamlarda çalışanlar ya da gün içinde çok terleyen insanlar günde en az 2 litre idrar atacak kadar su tüketmelidir. Yeşil salatada marul çok iyi yıkanmalı aksi takdirde marul ve buna benzer toprak ürünlerinde (ıspanak, roka, vb.) toz halinde vücuda alınan katı maddeler taş oluşumuna sebebiyet verir. Ayrıca hayvansal gıdalar aşırı tüketilmemelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder