Şişmalarda Böbrek Taşı

Böbrek taşı tedavi yöntemleri çeşitlilk göstermektedir. Böbrek taşlarının kırılmasında modern teknoloji ve gelişmiş aletlerin kullanılması kadar, hekimlerin bilgi, deneyim ve becerisinin de yüksek olması gerektiğine dikkat çekiliyor.
Şişman insanlarda böbrek taşı seçilecek tedavi yöntemleri;
Şişman insanlarda her böbrek taşı tedavi şekli uygulanamaz. Mesela obezlerde vücut dışından şok dalgası ile böbrek taşı kırma yöntemi uygulanamıyor. Bunun nedeni ise böbrek taşını kıran aletin başlığı ile kırılacak taş arasındaki mesafenin 10 cm den fazla olduğu durumlarda tedavi yönteminin işe yaramıyor olmasıdır.

Bir başka zor tedavi yöntemi ise hastaya yüzükoyun pozisyon verip bel bölgesinden girerek özel aletler ile taşı alma (Perkütan Nefrolitotomi) tedavisidir.  Flexible Üreteroskopi (FU) tekniği bu hastalar için ideal bir tedavi yöntemidir. İdrar yolundan özel bükülebilir aletler ile girilerek sırt üstü yatan hastanın böbreklerine ulaşarak taşları kırma prensibidir. Bu tekniğin geçmişi 25- 30 yıla dayanmaktadır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte cihazların kalitesi arttı. Aynı zamanda taşları kırmak için kullanılan lazer teknolojisi de çok gelişti. Böylece hastalar ağrısız ve daha çabuk böbrek taşı tedavisini almış oluyorlar. Görüntü kalitesinin yükselmesi ile tedavi yöntemi başarısı %100 e yakındır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder