Böbrek Taşı Oluşumuna Etki Eden Faktörler

Böbrek taşı oluşumuna neden olan,
Kişisel faktörler
1- Genetik etkenler: Böbrek taşı hastalığı olan her 4 hasta dan 1 tanesinde aile hikayesi bulunuyor. Yapılan araştırmalar da böbrek taşı oluşumunda genlerin etkili olduğunu gösteriyor.
2- Yaş: Böbrek taşı hastalığı genelde 20-49 yaş aralığında olan insanlarda görülüyor. Sürekli böbrek taşı rahatsızlığı olan ve bu hastalığı sürekli tekrarlayan insanlarda şikayetlerin 20 li yaşlarda başladığı görülmekte. Yapılan araştırmalarda 50 yaş ve üzeri insanlarda ilk kez taş oluşma riskinin çok düşük olduğunu gösteriyor.

3- Cinsiyet: Taş hastalığı erkeklerde kadınlara göre 3 kat daha fazla görülüyor. Çocukluk döneminde ise erkek ve kadınlardaki taş oluşma oranında bir değişiklik olmuyor. Bunun sebebinin ise ergenlik döneminde salgılanmaya başlanan testesteron hormonunun direk olarak böbrek taşı oluşumuna neden oluyor olmasıdır.

Böbrek taşı oluşumuna neden olan,
Çevresel faktörler
1- Coğrafya: Dağlık, çöl ya da tropikal alanlarda yaşayan insanlarda böbrek taşı görülme riski 3 kat daha yüksektir. Böbrek taşı hastalığı A.B.D, İngiltere, Pakistan, Kuzey Hindistan, Kuzey Avusturalya, Orta Avrupa, Akdeniz Ülkeleri ve Çin de sık görülürken, Orta, Güney Amerika, Afrikanın büyük bir kısmı ve Avustralya yerlilerinin yaşadığı alanlarda daha az rastlanıyor. Ayrıca ülkemizde böbrek taşı rahatsızlığı, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve Doğu Karadeniz de diğer bölgelere nazaran daha fazla görülmektedir.
2- Sıvı Alımı: Yapılan araştırmalar gösteriyor ki yüksek oranda sıvı alımı ve akabinde oluşan idrar sıklığı böbrek taşı oluşumunu azaltmaktadır. Ayrıca Limon ve Portakal suyunda bulunan sitrik asit üreter taşı oluşumunu büyük ölçüde önlemektedir.
3- Beslenme Şekli: Protein ve tuz içerikli gıdaların fazla tüketimi ve tahıllı gıdalardan uzak durulması böbrek taşı oluşumu riskini fazlalaştırıyor.
4- Mesleki Şartlar: Fiziksel aktivitenin fazla olduğu iş grubunda çalışan insanlara oranla masa başında çalışan insanların böbrek taşı hastalığına yakalanma oranı çok daha yüksektir. Yani sürekli hareket halinde olmak böbrek taşı oluşumu riskini azaltıyor.
5- İlaç Kullanımı: Bazı ilaçların üreter taşı oluşumuna etki ettiği gözlemlenebilmektedir. Hipertansiyon hastalığında kullanılan bazı ilaçlar ile kalsiyum ve sodyum içeren bazı ilaçların taş oluşumunu artırdığı öngörülüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder