Böbrek Taşı Ameliyatı

Böbrek taşı günümüzde en çok yaşanılan sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Böbrek taşı tedavisi vücut dışından şok dalgaları ile taş kırma yöntemi en çok kullanılan tedavi yöntemi olsa da bu yöntem bazı böbrek  taşı tiplerinde işe yaramayabilir. Bu gibi durumlarda bir diğer tedavi yöntemi böbrek taşı ameliyatı dır. Perkütan nefrolilotomi yani PCNL diye bilinen bu yöntem böbrek taşı kırma tedavisi yöntemi nin sonuçsuz kaldığı durumlarda kullanılmaktadır.
Endoskopik böbrek taşı ameliyatı, böbrek hizasına 0,5-1 cm lik bir kesik açılarak yapılır. Bu kesikten böbreğe iki ucu açık bir tüp yerleştirilir ve bu işlem yapılırken röntgen kontrolü uygulanır.
Bu tüpün içerisindeki özel ekipmanlar yardımı ile taş böbrekten çıkarılır. Bu yöntem son derece güvenli ve rahattır. Perkütan ameliyatının en önemli özelliği vücut dokularına zarar vermemesidir. Hastaların operasyon sonrası dönemi, açık ameliyata göre çok daha rahat geçer. Hastalar 2-3 gün içerisinde taburcu edilirler ve günlük aktivitelerine dönmeleri çok kısa bir zaman almaktadır. Bu teknikle tüm böbreği kaplayan ve karaliform taş olarak adlandırılan taşlar da tedavi edilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder